Betekenisvol zilver

Mexicaanse zilversmeden vertellen het verhaal van de oude Mexicaanse cultuur van de Azteken en de Maya’s. Dat doen ze in mooi vormgegeven moderne zilveren sieraden. Ze zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel; fairtrade zorgt dat de producenten vakkennis kunnen opdoen en een leefbaar inkomen hebben.

Leerschool

Een van hen is Claudia. Van huis uit is ze architecte, later heeft ze zich toegelegd op het zilversmeden. Ze heeft een kleine werkplaats in het zilverstadje Taxco, waar ze ook gehandicapten werk biedt. De werknemers leren verschillende technieken, maar ook ondernemersvaardigheden, zoals onderhandelen (wat voor voorwaarden kan je met je opdrachtgever afspreken) en het berekenen van kostprijzen en een leefbaar loon. In de kostprijsberekening wordt alles meegenomen, dus ook bijvoorbeeld electriciteitsgebruik en reiskosten om aan materiaal te komen. Gekoppeld aan de berekening van een leefbaar inkomen wordt een loon berekend waarmee de producent met zijn/haar gezin een redelijk bestaan kan opbouwen met huisvesting, gezonde voeding, gezondheidszorg en school.

Symboliek

De inspiratie van de Mexicaanse zilversmeden komt uit de geschiedenis van de Azteken en de Maya’s. Deze Indiaanse beschavingen in Midden-Amerika werden vernietigd door de komst van de Spanjaarden, die het land rond 1520 veroverden. De oude Indiaanse symboliek krijgt prachtig vorm in de zilveren sieraden en voegt waardevolle betekenis toe. Een mooi cadeau uit de Wereldwinkel in de decembertijd, met zijn betekenisvolle feesten.

Foto: Hans Twilt

november 2015