De Wind bewoog in de Grote Stilte en schiep Geluid

Kom helemaal tot rust  met klankschalen uit Nepal en Tibet. Deze bijzondere muziekinstrumenten, ook wel zingende schalen genoemd, dragen een traditie van vele eeuwen in zich mee.

 Over de hele wereld zijn er verhalen over het ontstaan van al het zichtbare en onzichtbare, waarin geluid het begin is van alles. In het oude China van de tijd van Confucius (vijfde eeuw voor Christus) werd geluid beschouwd als vibraties van de hemel die bedoeld waren voor het hart, en waarmee harmonie in lichaam en geest kon ontstaan. Klankschalen speelden daarin een belangrijke rol, en dat doen ze nog steeds. Ze worden in oost en west gebruikt voor meditatie en therapie, in tempels, kloosters en meditatieruimtes.

Traditioneel bestaan klankschalen uit zeven metalen, die elk een symbolische betekenis hebben. Goud voor de zon, kwik voor Mercurius, ijzer voor Mars, Lood voor Saturnus, zilver voor de Maan, koper voor Venus en tin voor Jupiter. Variatie in afmeting, wanddikte en samenstelling geeft elke schaal een eigen toonhoogte en boventonen, en zo een eigen karakter.

Fairtrade meerwaarde

Het productieproces is arbeidsintensief en vraagt veel ambachtelijke ervaring. De schalen zijn dan ook in meerdere opzichten kostbaar. De Wereldwinkel voegt met fairtrade nog een extra waarde toe: voor de productieomstandigheden (goede ovens en goede ventilatie) en arbeidsvoorwaarden hoeft u zich niet te schamen.

 januari 2015