Glaskunst uit Mexico

Meester-glasblazer Juan maakt prachtige glazen voorwerpen. Hij gebruikt daarvoor afvalglas, dat op kleur gescheiden wordt ingekocht.

Het wordt gesmolten en in de gewenste vorm geblazen. Zo nodig wordt het tussentijds opnieuw verwarmd, bijvoorbeeld om een voet aan te maken of een andere kleur rand toe te voegen. Het blazen is zwaar werk dat veel vakmanschap vereist. Na het blazen gaat het glas onmiddellijk terug de oven in, waar het in 8 tot 10 uur langzaam afkoelt. Zou dat niet gebeuren, dan ontstaan er barsten in het glas en kan het zelfs breken.

Hulpje

De Mexicaanse Juan ging na de basisschool op zoek naar een baan. Hij had liever een vakopleiding gevolgd, maar in die tijd zat dat er bij hem thuis niet in. Hij vond een baantje als hulpje in de glasfabriek bij hem om de hoek. Omdat hij amper iets verdiende, vertrok hij op zijn zestiende in zijn eentje naar de grens met de Verenigde Staten, om daar in een andere glasfabriek te werken tegen beter loon. Daar leerde hij binnen een jaar het vak en werd hij meester-glasblazer. Inmiddels is Juan al meer dan 35 jaar een ware glaskunstenaar. Het kleurrijke Mexicaanse glaswerk in de Wereldwinkel is onder andere door deze glaskunstenaar gemaakt.

Foto: Hans Twilt

februari 2016