Hindoebeelden: Hanuman

Er staan prachtige bronzen beelden in de Wereldwinkel van mythologische figuren en hindoegoden. Een bronzen beeld van Hanuman bijvoorbeeld, de aapkrijger van de hindoegod Rama. Of van Ganesha, de figuur met het olifantshoofd, god van kennis en wijsheid en beschermer van reizigers.

 

Trouw, moed en kracht

Hanuman was de trouwste dienaar  en persoonlijk lijfwacht van Rama. Ooit hielp hij Rama om diens vrouw Sita uit handen van de demonenkoning Ravana te redden; zijn naam betekent ‘gebroken kaak’. De aapgod komt voor in het millennia-oude heldenepos de Ramayana. Hij symboliseert de devotie en wordt vooral in het noorden van India vereerd. Krijgslieden wenden zich tot Hanuman, om de zegeningen van moed en kracht af te smeken. Beelden van Hanuman vind je als wachter voor tempels en andere belangrijke gebouwen.

Brons

De Hanumanbeelden in de Wereldwinkel zijn gemaakt van brons. Brons is een legering van koper en tin. Dit mengsel heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte (10 tot 30 procent). Het materiaal roest slechts langzaam en geeft bronzen voorwerpen de herkenbare felgroene kleur. Brons is harder en minder buigzaam dan koper en heeft een lager smeltpunt waardoor het makkelijker gegoten kan worden. Al deze eigenschappen samen maken brons heel geschikt voor kunstwerken en andere voorwerpen.