Indonesische fairtrade woonaccessoires

Een klein bedrijfje in Indonesië maakt kunstnijverheidsproducten van gerecycled papier: spiegels, fotolijstjes en andere wandversieringen, en zelfs vazen. Daarnaast maakt het ook vogelhuisjes, van natuurlijke materialen uit de omgeving zoals bamboe, kokosnoot, bananenblad en stevige helmachtige grassoorten.

Thuiswerk

Voor de papierproducten werkt het bedrijfje, de Wojogroup in Yogyakarta, samen met vrouwen in de omgeving. De vrouwen bewerken thuis het papier van kranten en tijdschriften door het te vouwen, op te rollen of te vlechten. Vervolgens wordt het in de werkplaats op een frame van gebruikt karton geplakt of ingelegd op aardewerk vazen.

Kwaliteit

De kwaliteit van de producten is in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Zo wordt het papier bewerkt met een speciale coating, zodat het stevig en vochtwerend is. De vazen zijn waterproof en dus geschikt als bloemenvaas. Omdat alle stukjes verschillend zijn is geen enkele decoratie precies hetzelfde en is elk voorwerp uniek. Bovendien ontwerpt designer Max Louhenapessy samen met de Wojogroup regelmatig nieuwe producten.

(Foto: Hans Twilt)

Maart 2016