Keramiek uit Zuid-Afrika

Wereldwinkel Oegstgeest heeft sinds kort ook fairtrade producten uit Zuid-Afrika, zoals keramiek (schalen en kommen) en slabestek of kinderbestek van fimo-klei. Origineel en kunstzinnig van kleur, vorm en dessin; prachtige producten uit een sociaal bedrijf.

Het keramiek wordt gemaakt in het atelier van Chasms Ceramics. Het heeft felle vrolijke kleuren en karakteristieke dessins van opvallende veertjes of vissen. Alles wordt met de hand gemaakt en beschilderd. Het is van topkwaliteit en wordt gebruikt door een aantal grote hotels in Zuid-Afrika.

Leer-werk-atelier

Het atelier bestaat inmiddels vijftien jaar en ligt in Hout Bay, een voorstad van Kaapstad. Het is een soort leer-werk-project. De 32 werknemers wonen vrijwel allemaal in de nabijgelegen township. Ze komen binnen zonder ervaring en krijgen de kans om in het atelier al doende alles te leren over klei, glazuren en ovens. Ze verdienen een fatsoenlijk salaris en het atelier betaalt zonodig eventuele dokterskosten.

Een van de werknemers van het eerste uur is Nombulelo. Ze was de hulp in huis bij de oprichter van Chasms Ceramics, maar had duidelijk meer in haar mars. Ze heeft het keramiek-vak geleerd in het atelier. Ze wist op te klimmen tot bedrijfsleider en is nauw betrokken bij beslissingen over de karakteristieke designs.

 

oktober 2014