Kerstgroepen uit Peru

Rosa Gutierrez woont en werkt in het Peruaanse Ayachuco, een stad van circa 150.000 inwoners op de oostflank van het Andesgebergte. Ze heeft vier kinderen en is in 1981 begonnen met haar familiebedrijf van inmiddels zeven mensen. Ze maakt bijzondere traditionele kerststallen van gips. Dat doet ze in haar huis, waar ze op de eerste verdieping een productieatelier heeft. Het gips voor de figuren mengt ze met zetmeel, waardoor het makkelijker te bewerken is. De beschilderingen zijn zeer traditioneel en typisch voor deze streek.

Verantwoordelijkheid

Voor veel vrouwen is er in ontwikkelingslanden weinig tot geen betaald werk. Toch zijn juist zij vaak verantwoordelijk voor het onderhouden van het gezin. Door zich te verenigen en samen dingen te maken, kunnen de vrouwen hun positie versterken en werken aan betere levensomstandigheden voor zichzelf en een betere toekomst voor hun kinderen. Fairtrade helpt hen daarbij.

Meer kerst

Naast de gipsen kerstgroepen zijn er veel meer kerstartikelen in de winkel. Van kerstboomversieringen en engelen tot kaarsen en kaarten.