Kleurrijke manden uit Senegal

Wasgoed, tijdschriften, speelgoed, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel opbergen in de kleurrijke manden uit Senegal. Ze zijn er in vele maten van klein tot groot, met of zonder deksel. Met de opbrengsten van de manden kan de maakster haar kinderen en kleinkinderen een betere toekomst geven.

De manden worden gemaakt door Adama Diop. Inmiddels heeft Adama de leiding van het familiebedrijf overgedragen aan haar schoondochter Coumba. Adama is moeder van drie kinderen en oma van zestien kleinkinderen. Dankzij de opbrengsten van de manden studeert één zoon medicijnen aan de universiteit van Dakar en kan een andere zoon, die mentaal ziek, is ondersteund worden. Ook de kleinkinderen gaan vanaf hun vierde allemaal naar school.

Een vak apart

Het familiebedrijf van Adama ligt in Ngaye, op ongeveer 110 kilometer afstand van hoofdstad Dakar. Ngaye is bekend vanwege het ambachtelijke hand- en mandwerk, afkomstig uit de omliggende dorpen. Het ambacht wordt alleen door vrouwen beoefend en gaat over van moeder op dochter. Als er een grote bestelling wordt gedaan helpen vrouwen uit de omliggende dorpen Mekhe, Ndoukoura en Thioket mee. Aan de laatste bestellingen werkten 150 vrouwen mee! Alle manden worden met de hand gemaakt en iedere vrouw maakt ongeveer 15 manden per maand. De vrouwen werken in hun eigen leefomgeving. Afhankelijk van het weer werken zij binnen of buiten. De vrouwen worden per mand betaald.

Het proces

De manden worden stevig gevlochten van gedroogde rietstengels uit de omgeving. In de regentijd gaan zowel de mannen als de vrouwen naar de rivier om het riet te snijden en te laten drogen. Dit proces duurt vijf dagen. Op iedere maandag gaan de vrouwen naar de markt (zo’n 2 kilometer buiten Ngaye) om het gedroogde riet te kopen. Om de manden in elkaar te vlechten wordt kleurrijk plastic gebruikt, dit zijn afvalresten uit een fabriek in Dakar waar plastic bidmatten gemaakt worden. Zo wordt het afval opnieuw gebruikt; dat is beter voor het milieu én voor de portemonnee van de vrouwen.

Trendy & handy

Hoewel het om authentieke producten gaat, zijn de kleuren van de manden volgens de laatste trends. Op het moment zijn de manden in natureltinten echt een hit, met name de effen witte en wit-grijze manden. Voor dit voorjaar zijn er ook manden met frisse en fellere kleuren zoals rood, oranje en roze. Ook zijn er nieuwe vormen, zoals een strakker model met plat deksel zodat je je spullen nog makkelijker op kunt bergen.

( foto:pr. Landelijke vereniging van wereldwinkels )

mei 2016