KliketyKliks: handig, mooi en duurzaam

Een in alle opzichten duurzaam project: All Women Recycling. Zuid-Afrikaanse vrouwen maken mooie en vrolijke doosjes van lege PET-flessen en krijgen daar een goede prijs voor. Triple P in optima forma.

Over statiegeld is in Zuid-Afrika geen discussie: daar doen ze niet aan. Overal liggen de lege PET-flessen dan ook op straat waardeloos te zijn en het milieu te vervuilen. Steeds meer bewoners van de townships tussen Kaapstad en Muizenberg kennen het KliketyKliks-project. Ze verzamelen de flessen en leveren ze tegen een kleine vergoeding in bij het project.

Duizend-dingen-doosje

Kliketykliks worden gemaakt door ongeveer tien vrouwen. Ze bewerken de flessen en decoreren ze met servetten. Het resultaat: ‘doosjes’ die voor van alles te gebruiken zijn: voor snoepjes of nootjes, rondslingerende  rommeltjes als elastiekjes, paperclips en usb-sticks, of als vrolijke en originele cadeauverpakking. Met een laagje zand en een waxinelichtje of ledlampje erin, zijn het sfeervolle lichtjes op tafel, mooi op een zwoele zomeravond. KliketyKliks zijn er in twee maten en in ontelbare dessins, en zijn voor van alles en nog wat te gebruiken.

 In de townships is minder zwerfvuil, de vrouwen verdienen een aardig inkomen.

 mei 2015