Koffie

Variërend op een bekende spreuk kunnen we zeggen: ‘Koffie moet zijn als een man: goed, sterk, en warm’. Maar wat is ‘goed’ als het om koffie gaat?

Goede koffie

Café de Origen is een fairtrade kwaliteitskoffie, geproduceerd door kleine boeren. De koffie groeit op de vruchtbare berghellingen in Peru, Honduras en Ethiopië. Een melange van 80 tot 90% Arabicabonen uit deze bijzondere gebieden zorgt voor de heerlijke karakteristieke smaak van Café de Origen. Sommige varianten zijn bovendien biologisch.

Coöperaties

De koffieboeren hebben zich verenigd in coöperaties. Wereldwijd verbouwen 600.000 boeren fairtrade koffie. Zij zijn georganiseerd in 412 fairtrade koffiecoöperaties.

Café d'Origen werkt samen met coöperaties in o.a. Ethiopië, Guatemala, Bolivia en Nicaragua. 

Fairtrade en biologisch

Van de coöperaties waar Café de Origen inkoopt werken er drie – Central de Cooperativas Cafetaleras de Honduras (CCCH, Honduras), Cepicafe (Peru) en Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU, Ethiopië) – biologisch. Samen hebben deze drie 31.600 leden: kleine koffieboeren, vaak families, die in bosrijke gebieden wonen en op duurzame wijze de bonen telen. Ze leveren hoge kwaliteit koffiebonen die zowel fairtrade als biologisch geteeld zijn.

Het extra fairtrade-geld wordt gebruikt om de leefomstandigheden van de lokale gemeenschappen te verbeteren: er worden scholen opgezet en onderhouden, door noodweer weggevaagde bruggen werden hersteld, en boeren die op biologische teelt willen overstappen krijgen ondersteuning.

Groen branden

Koffie branden en verpakken kost energie. Om zo weinig mogelijk CO2 uit te stoten gebruikt de brander (Neuteboom Coffee Roasters) groene stroom en, als eerste koffiebrander in Nederland, biogas.

De eerste fairtrade koffie van Max Havelaar werd in 1988 gebrand door Neuteboom Coffee Roasters. Inmiddels is het de grootste koffiebrander in Europa als het gaat om Max Havelaar fairtrade koffie.

november 2016

foto: Hans Twilt