Kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika

 

 

 

De beide Sahellanden Niger en Burkina Faso horen bij de armste maar tegelijk ook vreedzaamste van Afrika. Er komt een keur van kunst- en gebruiksvoorwerpen vandaan, gemaakt door onder andere de Touareg.

Tot de 14 eeuw bestond het Sahelgebied uit uitgestrekte wouden en meren. Tegenwoordig is het de randzone van de Saharawoestijn; ‘Sahel’ betekent dan ook ‘de kust van de woestijn’. In het gebied is er nauwelijks water, noch voor landbouw, noch voor mensen en dieren. Niger had deze zomer te maken met een ernstige voedselcrisis door aanhoudende extreme droogte. In september werd het land vervolgens getroffen door extreme regenval, waardoor de rivier de Niger buiten zijn oevers trad en enkele honderdduizenden mensen dakloos werden. Behalve aan water ontbreekt het in Niger ook aan grondstoffen en aan havens. Geen beste omstandigheden om een stevige economie op te bouwen. De nomaden die in deze gebieden wonen, de Touareg, zijn knappe zilversmeden en leerbewerkers. De Wereldwinkel heeft momenteel onder andere prachtige, modern vormgegeven leren tassen, traditioneel vakkundig afgewerkt en versierd met weefsel in mooie aardkleuren. De importeur van de tassen, Tahoua, zet in Niger een solar cookingproject op: dat is milieuvriendelijker en zal de vrouwen veel tijd besparen.

 

Verloren was

‘Burkina Faso’ betekent ‘land van eerlijke mensen’. Het land heeft een eeuwenlange traditie van bronsbewerking. De bronzen beeldjes die de Wereldwinkel heeft komen uit de groep rond de kunstenaars Ali Nikiema en Yacouba Guira. De ranke beeldjes worden gemaakt volgens de techniek van ‘cire perdu’ ofwel ‘verloren was’. Het beeldje van was wordt omhuld met klei. De was wordt hieruit weggesmolten, waarna de holle mal wordt volgegoten met brons. Na afkoeling wordt de klei eraf geklopt. Het brons wordt bewerkt (gepatineerd) om het de karakteristieke groene kleur te geven.

De stammen in buurland Mali hebben een lange traditie in het maken van sieraden; ook hiervan zijn in de Wereldwinkel mooie voorbeelden te vinden.

 november 2010