Mondgeblazen glas

Tussen de bergen die Swaziland omringen, is er eentje die lijkt op een krokodil. Naar deze berg is het afgelegen dorp Ngwenya (krokodil) genoemd en hier wordt het bekende Ngwenya Glass gemaakt. Mooie tafelglazen en artistiek vormgegeven Afrikaanse wilde dieren zoals olifanten, zebra’s en bavianen. En pinguins! Alles is van gerecycled glas en wordt handgemaakt en mondgeblazen.

Foto: Hans Twilt

In heel Swaziland worden lege flessen ingezameld voor deze fabriek. In samenwerking met scholen in de omgeving worden zelfs speciale ‘roadside clean up’ campagnes georganiseerd waar studenten en scholieren zich inzetten in ruil voor bijvoorbeeld bouwmaterialen of sportfaciliteiten voor de school. Zweedse topkwaliteit

Zweedse topkwaliteit

De fabriek heeft 70 medewerkers, waarvan er enkele zijn opgeleid door vooraanstaande Zweedse glasblazers. De glazen wilde dieren zijn in Swaziland en heel Zuid-Afrika echte collectors items. Het gaat het bedrijf dan ook zo goed dat inmiddels ook vlak bij Johannesburg een vestiging is geopend, ‘Shades of Ngwenya’, heel toepasselijk aan de Krokodilrivier.

Bedreigde diersoorten

Ngwnya Glass heeft een fonds opgericht om bedreigde Afrikaanse diersoorten te beschermen; dit fonds wordt gevoed met een deel van de verkoopopbrengst van het bedrijf.

De Wereldwinkel heeft onder andere nijlpaardjes, visjes, en pinguins van Ngwenya Glass te koop. Met zo’n glazen pinguin op je tafel komen de ontroerende beelden uit de onlangs uitgezonden pinguindocumentaire als vanzelf weer tot leven.