Nieuw Zuidafrikaans keramiek

Begin dit jaar werd Kapula gecertificeerd door de World Fair Trade Organization. Het Zuidafrikaanse bedrijf levert al jaren kaarsen in West-Europa en mag onder meer Unicef tot zijn vaste klanten rekenen. Sinds kort maakt Kapula ook keramiek. Wij hebben er een kleine collectie van in ons assortiment opgenomen!

Sinds de start in 1993 groeide Kapula uit van een mini-onderneming van twee personen tot het moderne bedrijf dat het nu is, met rond de 120 medewerkers, merendeels vrouwen. Deze werkgelegenheid is belangrijk in de agrarische omgeving van Bredasdorp, waar het lastig is om werk te vinden anders dan als trekkerrijder of als herder.

Kapula is vanaf het begin lid van de CCDI (Cape Ambacht en Design Institute), waar het personeel geregeld workshops en trainingen krijgt. De patronen op de kaarsen en het keramiek, abstract of figuratief en in heldere warme kleuren, worden door het bedrijf zelf ontworpen. Ook draait het bedrijf mee in een programma van het Zuidafrikaanse ministerie van economische ontwikkeling en toerisme door jongeren een baan aan te bieden.

Pas sinds kort zijn de producten van Kapula ook in Nederland verkrijgbaar. Behalve met Europa zijn nu ook handelscontacten met de VS en het Midden Oosten in opbouw.

september 2016

(foto: Hans Twilt)