Peruaans keramiek steunt wederopbouw

De Wereldwinkel staat momenteel vol met kerstartikelen, waaronder natuurlijk ook grote en kleine kerststallen en kerstgroepen. Sommige ervan zijn van aardewerk en komen uit het door Lichtend Pad geteisterde Peru.

Ze zijn gemaakt door diverse producentengroepen in de hoofdstad Lima en in het hoog in de bergen gelegen Ayacucho, ruim 500 kilometer ten zuidoosten van Lima. Elk atelier heeft zijn eigen stijl en eigen producten. Een van de producenten is Mirasol. Hij is geboren in de buurt van Quinua, dicht bij Ayacucho. Quinua is een typisch Andes-stadje, bekend om zijn keramiekwerk. Het stadje is zeer afhankelijk van het keramiek: 70 procent van de beroepsbevolking verdient er zijn brood mee.

Lichtend Pad

De regio heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw zwaar geleden onder de communistische beweging Lichtend Pad, die voor veel terreur in de regio zorgde. Voor de wederopbouw van de regio is het genereren van werk en inkomen essentieel. Mirasol is dan ook zeer blij dat zijn producten een weg naar het buitenland hebben gevonden.

Het atelier

Mirasol is een pottenbakker met al meer dan 15 jaar ervaring. Hij leerde het vak van zijn oom Romulus Yaranga, die een meester is in het werk en een uitstekende leraar. In zijn atelier in Ayacucho werkt de pottenbakker samen met jonge mannen en vrouwen die hij ook weer het vak leert. De materialen zijn afkomstig uit de omgeving. Mirasol en zijn mensen maken vooral gebruiksvoorwerpen, zoals spaarpotten en vazen, maar ook decoratieve stukken zoals de kerststallen. Deels zijn het traditionele producten, deels ook eigentijdse ontwerpen die de wereldwijde trends in de markt volgen, mét behoud van de traditionele iconografie.

Wereldwinkel

In de Wereldwinkel vindt u nog veel meer. Niet alleen specifieke kerstartikelen, maar ook met de hand gemaakte unieke kaarten, alles voor een mooi gedekte tafel, smakelijke specerijen en sauzen en bijzondere sieraden.

En wilt u helpen in de winkel? U bent welkom! U vindt alle informatie die u nodig heeft op de deze website onder : personeel

foto: Hans Twilt

november 2015