Speelse sieraden van zoetwaterparels

Parels groeien in schelpdieren, in zee of in (zoet) binnenwater. Oesterparels zijn meestal mooi rond en groeien bovendien heel langzaam, daarom zijn ze kostbaar. Zoetwaterparels groeien sneller en zijn onvoorspelbaarder van vorm. In Thailand worden ze in speciaal aangelegde meertjes gekweekt in diverse schelpsoorten. Dat is een arbeidintensieve bezigheid. Door de slimme manier waarop het gebeurt worden ook deze gekweekte zoetwaterparels mooi rond.

Zilversmeden

Als de parels volgroeid zijn worden ze geoogst en worden er kettingen en andere sieraden van gemaakt. In het Thaise dorp Surin en omgeving is dit een mooie combinatie met het eeuwenoude volksambacht van het zilversmeden in deze streek. In de sieraden worden behalve de zoetwaterparels ook zilveren, met de hand gemaakte kralen gebruikt, halfedelstenen als granaat, amethist, turkoois, agaat, kristal, en ook hout en zijde. Surin ligt in het zuidoosten van Thailand, een van de armste streken van het land. In de droge periode van het jaar, als er niet op de rijstvelden gewerkt kan worden, zijn de sieraden een belangrijke bron van inkomsten. In het bijzonder voor alleenstaande vrouwen met kinderen, die thuis kralen maken of de parelsnoeren rijgen. 

Fairtradedag

De sieraden uit Surin worden speciaal voor de Nederlandse markt ontworpen. Een sierlijk en modern, bijzonder cadeautje voor alle liefste moeders. 

En op zaterdag 9 mei is het World Fair Trade Day. Dus moederdag of niet, van Wereldwinkel Oegstgeest krijg je als klant op die dag ook nog een heerlijk, feestelijk verpakt presentje mee. 

(mei 2015)