Wierook: voor een warme sfeer en een schone geest

Wierook wordt al eeuwenlang gebruikt, om de goden te behagen en vanwege het ontspannende effect op de geest. Tegenwoordig ook vaak om nare luchtjes uit de keuken en het toilet te verjagen. De wierook in de Wereldwinkel is milder dan andere wierook, milieuvriendelijk geproduceerd en mensvriendelijk verhandeld.

Het woord ‘wierook’ betekent gewijde of heilige rook. Wierook komt van oorsprong uit het Midden-Oosten: al in de tijd van de farao's was het een belangrijk onderdeel van rituelen. Het werd een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs kon die van goud evenaren! Als reukoffer heeft het tot doel contact te maken met de goden: de geur stijgt met de rook op naar de hemel: de godenwereld. Oude tradities gaan ervan uit dat alles in de wereld is opgebouwd uit de vijf elementen: aarde, lucht, water, vuur en ether. Wierook verenigt ze alle vijf. 

Indiase fairtrade

Tegenwoordig komt wierook bijna altijd uit Nepal, India of Japan, waar wierook net zo gewoon is als bij ons bloemen of luchtverfrisser in huis. De stokjes en kegeltjes van ‘Moeders Geuren’ (Mother’s Frag-rances) komen uit het zuiden van India en voldoen in alle opzichten aan de fairtrade-eisen: de productie is milieu-verantwoord, de producenten worden eerlijk betaald en er is geen tussen-handel.

Milde geur

Alle bestanddelen van deze wierook worden duurzaam geproduceerd: het bamboe van de stokjes, de houtskool, de natuurlijke olieën. En zelfs de verpakking: het handgeschepte en handgemarmerde papier wordt gemaakt van hergebruikt katoen. Door de wierookstokjes op de traditionele manier te maken zijn geen chemische toevoegingen nodig, waardoor de geuren milder zijn dan van de meeste andere wieroken. De meeste mensen vinden het ook prettig dat de geur minder lang blijft hangen. Er zijn heel veel geuren. Probeer en zoek uit wat bij je past.

Sociaal

De stokjes worden allemaal met de hand gemaakt door meer dan tweehonderd voornamelijk vrouwen. Die hebben hiermee vast werk en een goede goede beloning, inclusief ziektekostenverzekering, pensioen en leenmogelijheden, en een ‘gouden handdruk’ bij huwelijk.