Zilveren sieraden

Kettingen, armbanden, ringen, oorbellen en broches. Klassieke sierlijke modellen, of stoer en strak, met of zonder steentje erin. En wat u ook kiest, u kiest altijd voor drievoudig voordeel: vakmanschap, betrokkenheid en kwaliteit.

Vakmanschap

De meeste zilveren sieraden van de Wereldwinkel komen uit Mexico en zijn met de hand gemaakt. Vooral uit Taxco komt veel moois. Dit bergstadje staat niet voor niets bekend als het zilverstadje. De techniek van het ontwerpen en smeden wordt er al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. De ontwerpen zijn vaak geïnspireerd op symbolen en motieven uit oude culturen, maar ook in Taxco staat de tijd niet stil: de ontwerpers houden rekening met moderne trends en met de Europese smaak. 

Betrokkenheid

Het Mexicaanse bergstadje Taxco ligt in een gebied dat weinig geschikte landbouwgrond heeft, dus een belangrijk deel van de mensen is er voor hun inkomen afhankelijk van het zilver. De importeurs van de Wereldwinkel betalen hun producenten een eerlijke prijs. Daarnaast ondersteunen ze de zilversmeden en hun families met bijvoorbeeld scholing (moderne productietechnieken, ondernemen), het organiseren van tentoonstellingen, of simpelweg door voorschotten te betalen. Een heel verschil met de uitbuiting door de roemruchte Spaanse zilvervloot die Piet Hein in de 17e eeuw kaapte.

Kwaliteit

Puur zilver is te zacht om te verwerken en te dragen. Om het geschikt te maken voor sieraden moet het daarom gemengd worden met andere metalen; vaak gebeurt dat met koper. Al het zilverwerk in de Wereldwinkel heeft het officiële Nederlandse zilverkeurmerk, dat garandeert dat de sieraden minimaal 92,5% zuiver zilver bevatten. 

september 2010