Bekijk hieronder onze laatste nieuwsbrief

Ouder nieuws:

Zuid-Afrikaweek

21-26 aug: ZUID-AFRIKAWEEK; 10% korting op alle Zuid-Afrikaanse producten! Vrijdag- en zaterdagmiddag ontvangst met muziek, hapjes en biologische wijn. 

Deze week verkeert de Wereldwinkel Zuid-Afrikaanse [Lees verder.] sferen. Maar voor de echte sfeer moet u op vrijdag- of zaterdagmiddag komen. U kunt dan letterlijk en figuurlijk proeven van dit mooie land: u wordt verwend met Zuid-Afrikaanse muziek, hapjes en biologische wijn. Een aantrekkelijke kortingsactie (de hele week) hoort er natuurlijk bij.

Zuid-Afrika heeft vele gezichten. Het land is rijk aan natuur en cultuur. Tegelijk heerst er ook grote armoede en rassenongelijkheid. Fairtrade helpt veel mensen, vooral vrouwen, die er vaak alleen voor staan. Europese fairtrade importeurs doen meer dan alleen spullen inkopen. Ze hebben geregeld direct contact met de producenten, stimuleren en ondersteunen hen. Dit geeft de kleine ondernemers een opening naar een betere toekomst voor zichzelf en hun gemeenschap. De mensen zijn vindingrijk en weten met weinig veel te maken. Goedkope grondstoffen en afvalproducten als lege flessen en oud metaal, worden (meestal met de hand) omgewerkt tot kleurrijke en originele kunstnijverheidsproducten. In onze Nederlandse huizen zijn het mooie sfeermakers met een verhaal. 

Acties

Kaarsen in vele kleuren en maten zijn een bekend artikel uit Zuid-Afrika, maar het assortiment dat uit dit land komt is breed. Het loopt van serviesgoed tot specerijenmengsels en van beeldjes en lampjes tot glaskunst. De hele week krijgt u 10% korting op al deze artikelen! Ook producten uit Swaziland vallen onder de actie.

Demonstratie zilversmeden weer een succes

Dambar en zijn broer in Wereldwinkel Oegstgeest

Het bezoek van Dambar en zijn broer uit Nepal leverde een gezellige drukte op in onze winkel. De heren vertrokken aan het eind van de dag tevreden, en wisten dat ze veel klanten met iets moois blij gemaakt hadden. Zoekt u nog een waardevol pakje voor onder de kerstboom? Of iets bijzonders bij uw feest-outfit? Ze hebben voldoende in de winkel achtergelaten. Dus kom binnen en kies alsnog iets moois uit!

Wereldwinkel steunt bijzondere projecten

Koken op zonne-energie, slapen in een echt bed met matras, petflesjes inzamelen: dromen her en der in de wereld die werkelijkheid werden dankzij  uw aankopen in Wereldwinkel Oegstgeest. De Wereldwinkel doneerde onlangs in totaal 4000 euro verdeeld over vijf projecten.

 Projecten

*  Extra steun ging bijvoorbeeld naar een producent in Sri Lanka van schalen, kaarten en onderzetters. Zijn   producten doen het goed in de markt, en om de productie uit te kunnen breiden wil hij een extra verdieping op zijn fabriekje bouwen.

* Een groep vrouwen in het noorden van Niger krijgen een bijdrage van 50% voor de aanschaf van apparaten waarmee ze op zonne-energie kunnen koken. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: het gaat de ontbossing in de Sahellanden tegen en de vrouwen kunnen meer tijd besteden aan het maken van hun prachtige, gewilde leren tassen.

* Ook een mooi project is dat van de producenten van de kliketyklik-boxen: zij gaan containers bij scholen plaatsen voor het inzamelen van petflessen voor hun boxjes. Niet alleen de producenten profiteren daarvan, tegelijk wordt de omgeving er schoner van, en het maakt kinderen milieubewust.

* Op de foto een dolgelukkig gezin in Peru. Door omstandigheden waren zij er slecht aan toe. Met een extra eenmalige bijdrage konden ze bedden kopen voor de kinderen en de provisiekast eens goed vullen. “Namens de familie Huamani heel erg bedankt voor deze gift, het was een wonder, zo beschreven ze het.“

 Jaarlijkse winst

De Wereldwinkel draait op vrijwilligers maar is verder een gewone winkel met gewone kosten en vaste lasten. Dankzij uw aankopen is er elk jaar een kleine winst, in 2014 zo’n 4000 euro. Met de winst worden bijzondere projecten bij de producenten ondersteund. De prijs die fairtrade producenten voor hun producten ontvangen is voldoende om op termijn een fatsoenlijk bestaan op te kunnen bouwen, maar soms is een extra zetje in de rug zeer welkom.

januari 2016