Vilt uit Nepal

Friends Handicraft is een bedrijf in Katmandu, Nepal. Het is opgericht en wordt geleid door twee enthousiaste betrokken vrouwen, Shanti Shresta en Nirjala Shresta. Inmiddels werken er zo’n zestig tot honderd vrouwen. De dames van het naaiatelier maken mooie viltproducten van 100% wol.
Fairtrade
Friends Handicraft werkt volledig volgens de fairtradeprincipes: een eerlijk loon, goede werkomstandigheden, en investeren in onderwijs en gezondheidszorg.
De zestig tot honderd werkneemsters van het bedrijf worden dagelijks opgehaald met een bus. Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de vrouw in een gezin voor het eten zorgt, ook als ze buitenshuis werkt. Daarom beginnen de werkdagen later, zodat ze voor het ontbijt het eten hebben bereid en hun eerste maaltijd hebben kunnen nuttigen. In het atelier krijgen ze een lunch.
Kattenmandjes
De ongeverfde schapenwol wordt ingekocht in Nieuw-Zeeland en door Friends Handicraft in de juiste kleur geverfd. De gekleurde of ongekleurde wol wordt gevilt en daarna verwerkt tot allerlei verschillende producten; van tassen tot ballen, van broches en babyslofjes tot mobiels om op te hangen. Zelfs warme zachte kattenmanden!
Wollen sjaals van hergebruikte sari’s
Tweedehands sari’s worden gebruikt als basis om op te vilten. De sari’s worden eerst op maat geknipt en daarna gevilt met zachte wol. Het leuke eraan is dat geen enkele sjaal hetzelfde wordt.
Een ander type sjaal wordt gemaakt op dezelfde manier, maar dan op chiffon. Chiffon is een zijdeachtig dun en sterk materiaal. Met dit materiaal als ondergrond kan dun gevilt worden. Een heerlijk zachte soepele sjaal is het resultaat.
Terug