Zimbabwaanse beelden

Het Afrikaanse Zimbabwe staat bekend om zijn beeldhouwwerken. Dat is niet zo gek, omdat geschikte steensoorten, zoals het populaire serpentijn, er gemakkelijk aan de oppervlakte te vinden zijn.
De oudste beeldhouwwerken dateren al uit de tiende eeuw, maar wat we nu kennen onder de naam Shona sculpture ontstond in de jaren ’50. Het is een samensmelting van Afrikaanse tradities en Europese invloeden.
Kapembeza
Beelden in deze stijl in de Wereldwinkel zijn deels gemaakt door een producentengroep dicht bij de hoofdstad Harare. Een van deze beeldhouwers, Aron Kapembeza, was enkele jaren geleden op uitnodiging van de Wereldwinkel een week te gast in Oegstgeest; de Oegstgeester Courant besteedde daar ook aandacht aan. Kapembeza houwt zijn karakteristieke vrouwenbeelden uit het keiharde springstone. Op Facebook kunt u zien hoe het hem gaat en wat hij voor moois maakt.
Beeldhouwersdorp Tengenenge
De meeste beelden echter komen uit het beeldhouwersdorp Tengenenge, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Harare. Het dorp is eigenlijk één grote openluchtgalerie, waar meer dan elfduizend beelden staan tentoongesteld. Er werken ruim driehonderd beeldhouwers, elk met een eigen stijl. Het aanbod is daardoor zeer gevarieerd.
Ook voor buiten
Na het polijsten worden de beelden verhit en ingesmeerd met blanke was. Zo krijgen ze hun diepe kleur en marmeren uitstraling. De beelden zijn mooi om in huis van te genieten, maar ze kunnen ook prima buiten staan. U houdt ze mooi door ze ook af en toe met blanke was in te wrijven.
Terug…