Touw biedt kleine boeren een bestaan

Er zijn veel planten waarvan je touw kunt maken. Mendong is er een van, een grassoort uit Zuidoost-Azië. De vezels zijn bruikbaar voor vele doeleinden. Prettig voor het milieu is dat deze natuurlijke vezels synthetische kunnen vervangen. Kleine fairtrade boeren biedt het een behoorlijk bestaan.
Traditioneel worden de mendongvezels gebruikt om matten, touw, tassen, manden en zittingen van te maken. Maar natuurlijk is het ook voor frivolere toepassingen geschikt. De dierfiguren in de Wereldwinkel bijvoorbeeld zijn ervan gemaakt. Voor deze dierfiguren is het mendongtouw geknoopt rondom een metalen frame. De lassers van de frames verdienen ruim meer dan het leefbaar loon. Dat geldt ook voor de knoper van de figuren.
Efficiënte teelt
Mendong wordt vooral geteeld in Indonesë: op Java, Sumatra en de grotere eilanden (Lombok, Soembaja, Soemba) van de provincie Nusa Tenggara. Om te groeien heeft het omstandigheden nodig die vergelijkbaar zijn met die voor rijst: veel water en veel zon. Gunstig voor de boeren is dat er na eenmaal planten, in twee jaar tijd vijf maal geoogst kan worden.
Terug