Kazuri: klein en mooi

Vlak bij Nairobi had Karen Blixen (Out of Africa) haar landgoed. Later voorzag lady Susan Wood op die plek de armen van werk met een koffieplantage en een sieradenwerkplaats. Tegenwoordig maken zo’n 350 vrouwen er sieraden met handgemaakte kralen van keramiek.
Lady Susan Wood, dochter van een Brits missionarissenechtpaar, zette zich haar hele leven in voor Afrikanen die het zwaar hebben. Vanuit haar medische achtergrond richtte zij met haar echtgenoot en arts de East African Flying Doctor Service op, die later overging in de African Medical Research Foundation (AMREF). Daarnaast startte ze in 1975 met Kazuri Beads. Het maken van de kralen is een zeer arbeidsintensief proces. De kwaliteit van de kralen is hoog. De uitgebreide collectie sieraden wordt dan ook wereldwijd verkocht.
Gezondheidszorg
Kazuri is Swahili voor ‘klein en mooi’, en maakt zijn naam in meerdere opzichten waar. Kazuri begon als een kleine werkplaats bij Wood in de achtertuin, waar twee gehandicapte vrouwen leerden om van de lokale klei mooie keramiekkralen te maken. Het was het begin van een bloeiend bedrijf, waar vooral alleenstaande vrouwen, die geen andere bron van inkomen hadden, in hun levensonderhoud konden voorzien. Veel van de vrouwen onderhouden daarmee ook een groot deel van hun familie. Het bedrijf is fairtrade gecertificeerd. Naast de werkplaats en de winkel is tegenwoordig een kliniek waar de werkneemsters en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp, advies, voorlichting en medicijnen. Ook krijgen de werkneemsters, als ze doorverwezen worden naar het ziekenhuis, 80% van hun medische kosten vergoed door Kazuri.
Terug…