Indiase producten

Via twee Indiase fairtradeorganisaties haalt Wereldwinkel Oegstgeest nieuwe producten in huis uit de Indiase hoofdstad Calcutta. Het opvallendst zijn de sjaals van zijde, wol en katoen en luxe leren tassen, alles in prachtige kleuren en prints.
De Equitable Marketing Association (EMA) in Calcutta is op initiatief van enkele geëngageerde Indiase studenten ontstaan uit zeven coöperaties van ambachtslieden. Inmiddels zijn er meer dan veertig producentengroepen, bestaande uit handwerkslieden, boeren en andere kleine producenten op het Indiase platteland. EMA zorgt voor een fair loon en voor onderdak voor de allerarmsten. Het heeft daarnaast een opleidingscentrum waar de makers hun technieken kunnen verbeteren. Op het terrein is ook een zijderupskwekerij. De zijde die er wordt geoogst, wordt door bij EMA aangesloten wevers verwerkt tot sjaals.
Brede collectie
De andere organisatie, Madhya Kalikata Shilpangan (MKS), is ook actief in Calcutta en geeft financiële, technische en marketingbijstand aan 31 producentengroepjes. De producten lopen uiteen van mooie hebbedingetjes voor in huis, tot houten muziekinstrumentjes en aardewerk. De verleiding van de prachtige leren tassen is niet te weerstaan.
Terug…