Geitenleer

Wat nu in het Westen mode is, wordt in India al sinds mensenheugenis gemaakt: kleurrijke leren artikelen, zoals tassen, portemonnees, brillenkokers en zelfs spaarpotten.
Het karakteristieke leerwerk uit de omgeving van het West-Bengaalse stadje Santiniketan (Oost-India) is een begrip in de wereld van lederwaren. De artikelen in de Wereldwinkel zijn uiteraard fairtrade en komen uit de onderneming van Basu, die ongeveer 35 mensen in vaste dienst heeft. In drukke tijden huurt Basu daarnaast extra mensen in. Het is niet zo gemakkelijk om mensen te vinden die over voldoende vakmanschap beschikken voor dit werk. Werkgevers zijn dan ook zuinig op hun mensen en zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden.
Geitenleer bewerken
De basis is geitenleer, dat dunner en soepeler is dan andere leersoorten. Het productieproces is arbeidsintensief. Het leer wordt per artikel op maat geknipt. Dat is een precies werkje dat door de meest ervaren handwerklieden wordt gedaan. Het ontwerp voor het patroon wordt op een zinken plaat ge-etst, die vervolgens als stempel dient om het ontwerp mee in het leer te persen. Vervolgens wordt het leer met de hand beschilderd, meest door vrouwen. Na het lijmen, stikken en toevoegen van accessoires als ritsen en drukknopen is de tas of portemonnee klaar.
Voor iedereen
Het resultaat van de arbeid is divers: Santiniketan damestassen in vele modellen en kleuren, kindertassen in de vorm van een dier, portemonnees, en zelfs spaarpotten en brillenkokers. Een in vele opzichten duurzaam product!
Terug…